Sağlık

Karpuzun Sağlığımız İçin En Önemli Faydaları

Yaz aylarının en önemli besinleri arasında yer alan karpuzu herkes sever. Oldukça ferahlatıcı ve lezzetli bir meyve olan karpuz aynı zamanda sağlığımız için de tercih etmemiz gereken besinler arasında yer alanın. Diyet yaparken içeriğindeki şeker miktarı ilk başta insanı korkutsa da aslında karpuzda diğer meyvelere oranla çok daha az şeker yer alır. Bu nedenle diyet yapanlar için de oldukça iyi bir meyve tercihidir. Karpuzun faydaları 6 madde ile sıralanabilir.

Karpuzun Faydaları

  1. Karpuz Vücuttaki Su Miktarını Arttırır

İnsan su ihtiyacını öncelikle içme suyu tüketerek alır ancak içeriğindeki su oranı yüksek besinler tüketildiğinde de vücut bu açıdan tatmin edilebilir. Karpuz şaşırtıcı bir biçimde %92 oranında su içermektedir. Su tüketimi vücudun daha işlevsel olmasını sağlar. Sağlıklı bir insan günde en az 2-2,5 litre su içmelidir. Yaz aylarında ter ile vücuttan su atımı hızlandığı için bu rakam çok daha artar. Bu ihtiyacın tamamını içme suyundan elde etmeye çalışmak kimi zaman bıkkınlık oluşturabilir. Bu nedenle öğünlerinize bir miktar karpuz ekleyerek farklı bir su kaynağı elde etmiş olursunuz.

  1. Karpuzun İçeriğinde Faydalı Bileşikler Yer Alır

Bir kase karpuzda (150 gram) toplamda 46 kalori bulunur. Bu miktar birçok meyveye oranla oldukça düşüktür. Bunun yanı sıra sadece bir kase karpuz birçok faydalı bileşik içermekte, vitamin ve mineraller ile sağlığımızı korumamıza yardım etmektedir.

150 gram karpuz;

Günlük C vitamini ihtiyacımızın %21’ini,

Günlük A vitamini ihtiyacımızın %18’ini,

Günlük potasyum ihtiyacımızın %5’ini,

Günlük Magnezyum ihtiyacımızın %4’ünü,

Günlük B1, B5 ve B6 ihtiyacımızın %3’ünü karşılar.

  1. Karpuz Kanser Olmanızı Önleyebilir

Karpuz içeriğinde yer alan beta-karoten ve likopen gibi maddeler önemli kanser koruyucularıdır. Likopen maddesinin özellikle sindirim sistemi kanserlerine yönelik etkileri bilim insanları tarafından ispatlanmıştır.

  1. Karpuz Kalp Sağlığınızı Korur

Kalp hastalıkları dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olarak görülmektedir. Sağlıklı bir kalp ve damar sistemi daha uzun ve kaliteli bir yaşama sahip olmanızı sağlar. Bu noktada yine karpuzun içeriğinde yer alan likopen maddesi devreye girer. Bu maddenin kolesterol ve kan basıncını düşürdüğü uzmanlarca tespit edilmiştir. Finlandiya’da yapılan bir araştırmada likopen maddesinin aynı zamanda kan damarlarının sertliğini ve kalınlığını da azalttığı görülmüştür. Karpuzun içeriğinde yer alan magnezyum, potasyum, A, B& ve C vitaminleri de kalp sağlığı açısından önemli etkilere sahiptir.

  1. İltihap giderici ve stres azaltıcı özelliğe sahiptir

Kronik hastalıkların altında yatan iki ana sebep stres ve iltihaplardır. Bu iki sorunun oluşmasını önleyici ve tedavi edici özelliğe sahip olan karpuz aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıklara karşı da sizi korur.

  1. Saç ve Cilt Sağlığınız İçin Yararlıdır

A ve C vitaminleri hem cildimiz hem de saçlarımız için olmazsa olmazların başında gelir. Karpuz içeriğinde de yüksek miktarda bu vitaminlerden bulunmaktadır.

C vitamini cildin esnekliğini artırır ve kolajen oluşumunu hızlandırır. Ayrıca cilt hücrelerinin oluşumunu artırarak onarılmasına da yardımcı olur.

Ayrıca bu besinler saçlarınız açısından da oldukça faydalıdır. Daha sağlıklı ve güçlü saçlar için A vitaminin faydalarını gözden geçirebilirsiniz. Karpuzun faydaları cilt ve saçta belirgin bir değişiklik yaşanmasına neden olmaktadır. Bu konuda yapılan bir araştırmada uzun bir süre düzenli bir şekilde karpuz tüketimi gerçekleştirilen deneklerin ciltleri daha canlı olurken karpuz tüketmeyen deneklerin ciltlerinde kuruma ve pul pul dökülme gözlemlenmiştir.

 

Her meyve elbette zamanında güzel. Karpuzun faydaları da yaz mevsimini yaşadığımız bu günlerde es geçmememiz gereken konuların başında yer alıyor. Bu meyveden en iyi yararı elde edebilmek için sağlıklı bir şekilde tüketmeli ve olması gerekenin üzerinde karpuz yememeliyiz.

Yazar Hakkında

Hatice Demir

Diyet söz konusu olunca deneyimlerinin yanı sıra bilgisi ile de ön plana çıkan bir zatı muhtereme.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Birdiyet.com 2017 Tüm hakları mahfuzdur. Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için lütfen doktorunuza başvurunuz.