Sağlık

Metabolizma Nedir? Metabolizma Hızı ve Kilo

Metabolizma hızını kontrol altına alarak zayıflamak ve formda kalmak mümkün. Tabi metabolizma hızını hesaplamak da. Bazı insanlar vardır, hani şu çok kıskandıklarımız aşırı yemelerine rağmen kilo almayanlar, bazı insanlar da vardır ki su içsem yarıyor derler. İşte bunu belirleyen metabolizma hızımızdır. Metabolizmanın hızlı veya yavaş çalışmasının sebepleri, nelere yol açtığı kısacası metabolizmayla ilgili merak ettiğiniz bütün soruların cevapları yazımızda.

Metabolizma Hızı Nedir?

Metabolizma hızı bir insanın hiçbir fiziksel aktivite yapmadan gün içerisinde harcadığı enerji miktarıdır. Yani hareket halinde olmadığımız zamanlarda organlarımızın çalışması ve sindirim gibi işlevler için harcanan enerjiyle bağlantılıdır. Bazal metabolizma hızı adı verilen bu oranın bilinmesi kilo kontrolünün sağlanması ve kalori ihtiyacının belirlenmesi bakımından çok önemlidir.

Bazal Metabolizma Hızı Hesaplama Formülü şu şekilde ifade edilir:

Erkekler=66+(13.7xkg olarak ağırlık)+(5xcm olarak boy)-(6.8xyaş)

Kadınlar=655+(9.6xkg olarak ağırlık)+(1.7xcm olarak boy)-(4.7xyaş)

Eğer metabolizmamız yavaş çalışıyorsa aldığımız besinlerin enerjiye dönüşümü zor olur ve yakamadığımız kaloriler kiloya dönüşür. Tam tersi metabolizmamız hızlı çalışıyorsa aldığımız besinlerin enerjiye dönüşmesi kolay olur ve hızlı bir şekilde yakılır.

Hareketsizlikten oluşan kas kaybı metabolizma hızını yavaşlatır. Düzenli spor yaparak kas gücüne sahip olmak ise metabolizmanın hızlanmasını sağlar. Bu sebeple metabolizma hızınızı ölçtürüp bu oranı dikkate alarak bir hayat tarzı benimserseniz kilonuzu da rahatlıkla kontrol altına alabilirsiniz.

Metabolizma Hızı Neden Yavaşlar?

Metabolizma hızı kişiden kişiye değişir ve birçok faktöre bağlıdır. Bu faktörler yaş, cinsiyet, menopoz, hormonsal durumlar, kalıtımsal özellikler ve kişinin egzersiz seviyesidir. Bunların yanı sıra genetik etkiler, metabolik hastalıklar, hamilelik, yağ ve kas düzeyleri, ateşli hastalıklar ve uzun süreli diyetler de metabolizma hızını etkilemektedir.

Yaşımız ilerledikçe vücudumuz daha fazla kilo alır ve yağlanır bu nedenle daha çok kas kaybederiz. Dolayısıyla metabolizma hızımız da yaşımız ilerledikçe azalmaya başlar. Bilimsel verilere göre 27 yaşından itibaren her 5 senede bir metabolizmamız %3 yavaşlar. 47 yaş ve sonrasında ise %12 yavaşlama olur. Bu da ayda 1 kilogram yağlanma demektir. 30 yaşından itibaren her yıl 250 gram kas kaybederken 750 gram yağlanmaktayız.

Metabolizma hızında cinsiyet de etkili demiştik çünkü erkeklerin kas oranı kadınlara göre daha fazladır bu nedenle kadınların metabolizma hızı erkeklere göre daha yavaştır.

Metabolizma hızını yavaşlatan diğer bir faktör sık ve bilinçsiz yapılan diyetlerdir. Hızlı kilo alıp verme metabolizma hızımızı olumsuz bir şekilde etkiler. Uzmanlar sık sık ağır diyetler yapmanın metabolizma hızını yüzde 30 oranında azalttığını belirtiyorlar.

Metabolizmayı Hızlandırmak İçin Öneriler

Bol su içmek. Böylece sindirim, dolaşım, solunum sistemleri düzenli çalışacak ve metabolizmayı hızlandıracaktır.

Günde 6 öğün beslenmek. Tüm diyetisyenlerin 6 öğün önermelerinin nedeni metabolizma hızının yavaşlamasını engellemektir. Almamız gereken öğünü 6 öğüne yayarak hem daha az acıkmış hem de sık ve az yemek yiyerek organları sürekli çalıştırmış oluruz. Bu sayede hız yavaşlamaz. Diğer yandan uzun süre aç kalmak ise hızımızı düşürür. Bu nedenle ara öğünlerde meyve, ayran, yoğurt, diyet bisküvi gibi ürünlerin tüketilmesi önemlidir.

Dengeli beslenme ve düzenli sporu hayat tarzı haline dönüştürmek.

Bol yeşil çay içmek. Yeşil çay kan basıncını artırmadan metabolizmayı hızlandırır.

Protein ağırlıklı beslenmek.

Güne mutlaka güzel bir kahvaltıyla başlamak. Kahvaltı öğününü atlamak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur.

Hareketsizlik metabolizma hızımızı düşürür bu nedenle gün içerisinde her türlü fırsatı değerlendirerek hareketli olmaya çalışmak.

Hızlı kilo alıp vermelerden uzak durmak. Diyet yapıyorsak düzenli ve bilinçli bir şekilde diyetisyen kontrolünde yapmak.

Metabolizmanızın hızını arttırmak için yapabileceğiniz ip atlayarak sıkılaşma yazımızı da okuyunuz.

Yazar Hakkında

Hatice Demir

Diyet söz konusu olunca deneyimlerinin yanı sıra bilgisi ile de ön plana çıkan bir zatı muhtereme.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Birdiyet.com 2017 Tüm hakları mahfuzdur. Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için lütfen doktorunuza başvurunuz.