Tüp Mide Ameliyatı

TÜP MİDE (MİDE KÜÇÜLTME) AMELİYATI

Tüm dünya da ve ülkemizde özellikle son yıllarda obezite ve obez insan sayısı gitgide artmaktadır. Zayıflamak ve kilo vermek için birçok yola başvuran bu tür kişiler genelde başarısız olmakta bir süre diyetlerine devam etseler de belli bir yerden sonra eski yeme alışkanlıklarına geri dönmekte ve verdiklerinden daha fazla kilo almaktadırlar. Başta A.B.D. olmak üzere tüm dünya da yaklaşık 30 yıldır yapılan ve son 5-6 yıldır ülkemizde eskiye oranla çok daha fazla uygulanan tüp mide ameliyatı ile birçok kişi hızlı ve kolay bir şekilde fazla kilolarından kurtulmakta ve sağlığına kavuşmaktadır.

Tüp Mide  Ameliyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?

Tüp mide  ameliyatında; karın ön duvarında büyük kesi yapmaksızın hemen hemen milimetrik deliklerden laparoskopik (kapalı) olan midenin yaklaşık % 80-90’lık kısmı tek kullanımlık, özel “stapler” adlı aletle kesilip çıkartılır ve bu şekilde küçülen mide ile gıda alımı kısıtlanmış olur. Bu kısıtlama sayesinde kişi fazla gıda alımı yapamayacak ve hızla kilo vermeye başlayacaktır.

Öncelikle bilinmelidir ki; tüp mide  ameliyatı laparoskopik (kapalı) şekilde yapılan bir ameliyattır. Ameliyat sonrası hastanın vücudunda sadece birkaç ufak kesi oluşur. Ayrıca iştah midenin fundus olarak bilinen kısmındadır ve tüp mide  ameliyatı sonucu bu kısım tamamen alınmış olur. Tecrübeli cerrahlar tarafından son derece kolay ve hızlı bir şekilde yapılabilen tüp mide  ameliyatı yaklaşık 1 saat sürmektedir ve kişi hemen hemen 1 hafta 10 günlük bir sürede normal hayatına dönebilmektedir.

Tüp Mide  Ameliyatı Tarihçesi

Ne ilginçtir ki; tüp mide  ameliyatı önceleri mide by-pass’ı yapılacak hastaların kilo vermelerini sağlamak için öncü bir girişim olarak yapılmaya başlanmıştır. Amaç önce tüp mide  ameliyatını yaparak hastaya kilo verdirmek ve sonrasında mide by-pass ameliyatını gerçekleştirmektir. Zamanla işler değişir, gelişir ve tüp mide  ameliyatı son 10 yılda en çok uygulanan bariatrik prosedür olur. Birçok kişi için ameliyat zor olsa da ya da sağlıklı görünmese de tecrübeler göstermiştir ki; tüp mide  ameliyatı yapılan hastalar çok hızlı bir şekle kilo vermekte, hastalıklarından ve fazla kilolarından kurtulmakta, kendilerini psikolojik olarak çok daha iyi hissetmektedirler. Özellikle aşırı kilo ile birlikte ortaya çıkan Tip-2 diyabet; ameliyatın hemen başında daha hasta kilo kaybı yaşamadan düzelmektedir. Bu konu tam olarak aydınlatılamasa da tamamen hormonsal mekanizmaların işi olduğu düşünülmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Kilo Almak Mümkün Mü?

Tüp mide  ameliyatı olan hastalar genelde 1 yıl dolmadan vücut ağırlıklarının %40-50’sini kaybederler ve uzun dönemde tekrar kilo almazlar. Yeniden morbid obez (VKİ>50) olma ihtimalleri ise neredeyse yok gibidir. Hatta matematiksel veriler bu oranın %3-4 civarında olduğunu söylemektedir. Zaten; tüp mide  ameliyatı olan kişi fazla kilolarından kurtulamazsa sonrasında mide by-pass olabilir. Hem tüp mide  ameliyatı sonrası mide by-pass gibi hasta ilaç veya mineral desteğe ihtiyaç duymaz.

Tüp mide  ameliyatı en çok merak edilen konu ise midenin tekrar eski haline gelip gelmeyeceği olmaktadır? Ama şu ana kadar böyle bir sorunla karşılaşılmamıştır. Aslında tüp mide  ameliyatında esas prensip hem kişinin hızlı kilo verebilmesini sağlayıp onu sağlığına kavuşturmak hem de kişiye yeni bir yeme disiplini sağlamaktır. Yani tüp mide  ameliyatı ile kişi neyi, ne kadar ve nasıl yemesi gerektiğini öğrenerek yeni bir yeme disiplini kazanacaktır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Ağrı, Sızı Var Mı? İz Kalır Mı?

Bu ameliyat laparoskopik (kapalı) olarak yapılır yani sadece birkaç milimetrik delikten girilecek gerçekleştirilir ve ağrı minimal düzeyde olup, estetik sonuçlar neredeyse mükemmeldir. Çizikler birkaç ayda nerdeyse görünmez hale gelmekte, kişi 3.gün evine geçebilmekte ve en geç 10 gün içerisinde normal hayatına dönebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Avantajları

  • Öncelikle kişide az miktarda gıdayla doyma hissi oluşur,
  • İştah azalır; çünkü iştah hormonunun olduğu kısım da tüp mide  ameliyatı esnasında alınmış olur,
  • Kişi kısa sürede her şeyden az da olsa yiyebilir. Bu kişiye dengeli bir beslenme sağlar ve kişinin vücut direncini korumasında yardımcı olur,
  • Mide-bağırsak arası sistem korunduğu için besinlerin doğal akışı devam etmektedir, bu kişiyi ek ilaç alımı ve mineral kullanımından korur,
  • 1 yıl dolmadan kişi fazla kilolarının hemen hemen hepsinden kurtulur,
  • Tüp mide ameliyatı olan kişi; diyabet, tansiyon, uyku apnesi, vb. birçok hastalıktan kısa sürede kurtulmuş olur,
  • Komplikasyon ve yan etki oranı birçok ameliyata nisbeten oldukça düşüktür,
  • Tüp mide ameliyatı mide by-pass ameliyatı ile karşılaştırıldığında çok daha kolay, hızlı, kısa süreli ve az komplikasyonlu bir ameliyattır.

Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları

  • Tüp mide ameliyatında midenin büyük bir kısmı çıkarılmaktadır ve midenin eski doğal haline döndürülmesi imkânsızdır,
  • Yüksek yağ ve şeker içeren gıdaların aşırı alımı devam ederse kişinin zayıflama potansiyeli düşer,
  • Midenin zamanla genişlemesi ve yıllar içinde kilo kaybetme etkisinin azalması ihtimali vardır,

Görüldüğü üzere eski birçok uygulamadan çok daha avantajlı olan ve son 10 yıldır özellikle son 5 yıldır binlerce insanın hayatını değiştiren tüp mide ameliyatı kilo vermek ve sağlığına kavuşmak isteyen hemen herkes için uzmanlar tarafından iyi bir alternatif olarak görülmektedir.

Ayrıca birçok soysal medya ağından bu ameliyatı geçirmiş kişilere ulaşılabilir ve yaşadıkları tecrübeyi paylaşmaları istenebilir. Unutulmamalıdır ki son 5 yıldır yapılan ameliyatlarda artık ölümler neredeyse % 0,1’ler düzeyine indirilmiş, birçok kişinin geçirdiği çeşitli operasyonlardan çok daha kolay ve hızlı hale gelmiştir. Çünkü hem doktorların hem de sağlık personelinin bu ameliyat ile ilgili tecrübesi artmıştır. Dünyada tüp mide ameliyatı olanların sayısı yaklaşık 400 bin Türkiye de ise bu oran 5-6 bin civarında. Ama sayının katlanarak arttığı gözlerden kaçmayan bir gerçek…

Birdiyet.com 2017 Tüm hakları mahfuzdur. Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için lütfen doktorunuza başvurunuz.