Diyet Listeleri

Tok Tutan Yiyecekler

Tok Tutan ve Beslenmenizi Kolaylaştıracak Yiyecekler

Fazla kilolar yalnızca dış görünüşümüzü etkilemiyor, bundan da öte kanserden kalp problemlerine kadar pek çok hastalığa davetiye çıkararak sağlık problemleri ile bizi baş başa bırakabiliyor.

Fazla kilola

rımızdan kurtulmak, bilhassa yemek yemeyi keyif olarak görenler açısından pek basit bir durum değil fakat kilo vermek istiyorsanız farklı besin maddelerinden de yardım alabilirsiniz.

Bazı yiyecekler yemek yedikten sonra tokluk hissini uzatarak gün boyu aldığınız kaloriyi kontrol altında tutabilmenizi ve yaptığınız diyet programına sadık kalabilmenizi sağlayabilir.

Tokluk zamanını uzatabilmek amacıyla elma, yeşil sebzeler, yulaf gibi yavaş sindirilen lif bakımından zengin gıda alternatiflerini tüketebilirsiniz.

Tok Tutan Besinler

Yeşil Elma: Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan yeşil elma aynı şekilde oldukça lifli yapısı sayesinde tokluk hissini uzatır ve fazlasıyla düşük kalorili bir meyvedir.

Kanda bulunan glikoz seviyesini düzenleyerek enerji veren elma bilhassa yapacağınız egzersizlerinizin ardından kaybedilen enerjiyi geri almanıza yardımcı olabilir.

Salata: Marul, ıspanak, turp, lahana, kereviz, pırasa, salatalık ve başka yeşil yapraklı sebzeler diyet programınızda size üstünlük oluşturabilir. Bu sebzelerin sindirimi diğerlerine oranla yavaştır ve yedikten sonra midenizi uzun vakit daha dolu hissedebilirsiniz.

Kilo vermenize yardımcı olması amacıyla yemeklerden önce bir kase salata tüketin. Ancak yüksek kalorili salata sosları kullanmak yerine limon ya da sirke kullanabilirsiniz. Salatalarınıza bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave etmeniz hem vücudunuz için gerekli olan çeşitli mineralleri almanızı sağlar hem de öğününüze lezzet katar.

Yulaf Ezmesi: Yulaf ezmesi sizi çok daha uzun bir süre boyunca tok tutacaktır.

Yulaf ezmesi içerisindeki karbonhidratların hücrelerimiz tarafından yakılması daha uzun vakit alır ve bir sonraki öğüne kadar gereken enerjiyi vücuda yavaşça sağlar.

Glisemik indeksi düşük olan fakat besin değeri açısından bir hayli zengin olan yulaf ezmesi ghrelin adı verilen açlık hissini ortaya çıkaran hormonu da baskılar.

Yeşil Çay: Öğünlerinizin arasında içeceğiniz 1 fincan yeşil çay açlık hissinizi bastırmanıza yardımcı olabilir. İyi bir antioksidan olan yeşil çay bu özelliğinin yanında metabolizmanızı hızlandırarak gün içerisinde daha çok kalori yakmanızı sağlar. Çayınızın içerisine tarçın, karanfil, zencefil, yasemin gibi farklı bitkiler ilave ederek hem zevkinizi hem de faydalarını arttırabilirsiniz.

Protein: Sadece karbonhidrat tüketmek yağ hücrelerinde aşırı enerji depolanmasına bundan dolayı bedende yağ kütlesi yükselmesine neden olurken, protein karbonhidratın hücreler tarafından emilmesini yavaşlatır.

Deniz ürünleri, yağsız beyaz ve kırmızı et ve yumurta gibi kaliteli protein kaynakları sizi daha uzun bir zaman tok tutacak ve gün içerisinde gereken enerjiyi sağlayacaktır.

Baharat: Baharatlı yiyecekler diyetleriniz açısından iki şekilde etkili olabilir; öncelikle baharatlı yiyecekler masada daha az yemenizi sağlayabilir. İkincisi ise bu tarz besinler vücutta hararete neden olduğu için daha çok su içmenize dolayısıyla midenizin dolmasına yardımcı olur.

Eğer midenizde herhangi bir problem yoksa yemeklerde kullandığınız baharat miktarını arttırarak tokluk hissinizi uzatabilirsiniz.

Açlığı Bastırmak İçin Diğer Öneriler

  • Her öğünde, bilhassa kahvaltıda protein bakımından zengin yiyecekler tüketmeye çalışın. İyi bir kahvaltı sizi gün boyu tok tutabilir.
  • Yumurta, organik yoğurt ya da süzme peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını kahvaltınızda kullanabilirsiniz.
  • Kraker, cips, nişastalı yiyecekler gibi rafine karbonhidratları tüketmekten kaçınmalısınız.
  • Uyku düzeninizi sağlamaya çalışın. Uykunuzu alamazsanız enerjiniz düştüğü için daha çok aç hissedersiniz.

Yazar Hakkında

Hatice Demir

Diyet söz konusu olunca deneyimlerinin yanı sıra bilgisi ile de ön plana çıkan bir zatı muhtereme.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Birdiyet.com 2017 Tüm hakları mahfuzdur. Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için lütfen doktorunuza başvurunuz.