Blog

Ödem Nasıl Atılır?

Bazen yüzüklerinizin parmağınızı sıkmaya başladığını hissedersiniz. Sabah kolayca taktığınız alyansınız akşam olduğunda parmaktan çıkmamak için inat eder. Bazı akşamlar işten eve geldiğinizde ya da biraz yoğun bir gün geçirdiğinizde bacaklarınıza bir ağırlık bağlanmış gibi olur. Bir türlü yerinden oynatacak gücü bulamazsınız. Bazıları için de sabah yaşanan bir problemdir ödem. Uyandığınızda yüzünüz şiş olur ve kimi zamanlarda bu durum birkaç gün daha devam eder.

Ödem insan vücudunda bulunan fazla sıvıların dokularda birikmesi ile oluşur. Sağlıklı beslenme modeli ve hareketli bir hayata sahipseniz genel olarak böyle bir problem ile karşılaşmazsınız. Fakat birçok insan özellikle sıcak yaz günlerinde ödem sorunu yaşıyor ve vücuttan ödem atmak için gerekli olan hareket ve besinleri bilmediği için bu şişlik ile hayatını devam ettirmeye çalışıyor.

Ödem Neden Olur?

İnsan vücudu oldukça komplike bir sisteme sahiptir. Genel olarak bir dişlinin çarkları gibi düşünebiliriz. Eğer bu dişlileri gereğinden fazla yağlarsak fazlalık yağ havadaki toz ile birleşerek zamanla dişlilerin dönmesini sağlayan alanlarda birikmeye başlar. İnsan vücudunda da benzer bir çalışma mantığı bulunur. Eğer kontrolleri düzgün yapar ve kaliteli beslenirsek vücut sağlıklı olur. Ödem oluşmasının altında yatan nedenler de genel olarak sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşamdan kaynaklanmaktadır.

  • Aşırı tuzlu beslenme ödem oluşumunun en önemli nedenleri arasında yer alır. Tuz bir su tutucudur. Tuz tüketimi arttıkça vücutta daha fazla su tutulur.
  • Hareketsiz yaşam tarzı da vücutta ödem birikmesinin sebepleri arasında yer alır.
  • Hormonal dengede yaşanan bozukluklar, özellikle kadınlarda adet dönemi değişiklikleri ve hamilelik önemli bir ödem kaynağıdır.
  • Steroid ilaç kullanımı da ödem oluşmasına neden olur.
  • Anti diyabetik ilaçların içeriğinde yer alan maddeler de su atımını azalttıkları için ödem oluşmasına neden olabilmektedir.

Ödem Oluşmasına Neden Olan Hastalıklar

Bazı hastalıklar da vücutta su birikmesine ve doğal olarak ödem oluşmasına neden olur:

  • Karaciğer rahatsızlıkları
  • Böbrek hastalıkları.
  • Konjestif kalp yetmezliğinin belirtileri arasında ödem yer alır
  • Kronik venöz yetmezliği (damarlarda kan dolaşımının zorlaşması)
  • Lenf sisteminde yaşanan hasarlar da ödeme neden olabilir. (Kemoterapi sonrası ödem oluşumu birçok hastada gözlemlenmektedir)

Ödem Nasıl Atılır?

Tuz Tüketimini Azaltın

Vücutta biriken ödemi atmak için yapılması gereken ilk hamle tuz tüketimini azaltmak olacaktır. Yemek yaparken tuz kullanımını yavaş yavaş düşürün ve sofranızda tuz bulundurmayın. Tuz yerine farklı baharatlar veya yeşillikler ile yeni lezzetler yakalayabilirsiniz.

Hazır Gıdalardan Uzak Durun

Paketli gıdalardaki tuz oranı oldukça yüksektir. Bunun yanı sıra bu gıdalarda çok çeşitli katkı maddeleri bulunmaktadır.

Düzenli Egzersiz Yapın

Egzersiz vücuttaki ödemin daha hızlı bir şekilde atılmasını sağlar. Bu nedenle basit bir yürüyüş ile başlayarak kısa sürede vücudunuzu daha sağlıklı hale getirebilirsiniz.

Kilo Verin

Ödem nasıl atılır diyoruz ancak genel olarak kilo vermeye çalıştığımızda vücudumuzdan ilk attığımız kilolar aslında ödemdir. Sağlıklı beslenmeye başladığınızda otomatik olarak vücuttaki şişlikler de normale dönmeye başlayacaktır.

Soğuğa Alışın

Sauna, sıcak duş ve sıcak banyodan uzak durmak ödem atmada önemli bir etkendir. Ilık suya vücudu alıştırmalısınız.

Ayakta Kalmayın

Uzun süre ayakta durmak özellikle bilek bölgesinde ödem oluşumuna neden olur. Vücut dolaşımını dengelemek için kendinize küçük molalar vererek ayaklarınızı yukarı kaldırmanız size yardımcı olacaktır.

Ödem Attıran Yiyecekler

Ödemlerinizden kurtulmak istiyorsanız beslenmenize eklemenizi tavsiye edeceğimiz bazı gıdalar da var.

Su, sağlıklı bir şekilde yaşamak ve ödemlerden kurtulmak için başvuracağımız ilk çarelerden biridir. Günde en az 2 litre su tüketerek ödemlerinizden daha hızlı kurtulabilirsiniz. Su tüketiminin cildi güzelleştirdiği ve vücudu koruma altına aldığı da bilim insanları tarafından sıkça dile getirilmektedir.

Muz, içeriğinde yer alan potasyum sayesinde ödemlerin en büyük düşmanlarından biridir. İçeriğindeki doğal şeker de diyetlerin en önemli destekçilerindendir.

Nar ve nar suyu ödem attırıcı etkiye sahip besinlerdir. Şeker hastası değilseniz her gün 1 bardak nar suyu tüketerek rahatlıkla ödem atımınızı hızlandırabilirsiniz.

Ananas, doğal detoks olarak ifade edilir. Günümüzde her mevsim raflarda bulabildiğimiz bu meyvenin de ödem atıcı özelliği bulunmaktadır.

Yeşil çay, diyet yapanların bir numaralı dostudur. Ödem atıcı ve antioksidan özelliğe sahiptir. Kalp çarpıntısı yaptığı için fazla tüketilmesi tavsiye edilmese de sabah ve akşam birer kupa yeşil çay ile daha sağlıklı olabilirsiniz.

Maydanoz, eskilerin en çok değer verdiği bu yeşillik sabahları aç karnına tüketildiğinde oldukça etkili bir ödem attırıcıdır.

Yoğurt, prebiyotik etkisi sayesinde hem diyetlerimizde önemli bir yere sahiptir hem de insanın ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri içerdiği için oldukça faydalıdır. Öğünlerinizde yoğurta sık sık yer verin.

Salatalık, içeriğindeki su oranı oldukça yüksek olduğu için ödem atmakta faydalı olduğu ifade edilir. Taze ve organik salatalık hem sindirim sistemini rahatlatır hem de diyetlerinizde önemli bir destektir. Salatalığın kalorisi de oldukça düşüktür.

Dukan Diyetinde Ödem Nasıl Atılır?

Dukan diyetinde belirli dönemlerde sebze tüketmek mümkün olmadığı için ödem atma ihtiyacı hissediyorsanız ilk başvuracağınız yöntem su içimini artırmak olacaktır. Dilerseniz yeşil çay ile de ödem atmayı deneyebilirsiniz. Doktor Pierre Dukan’a ödem nasıl atılır diye sorulduğunda kendisinin bu konudaki önerisi ise destekleyici çorapların kullanılması olmuştur. Özellikle sıkı ve elastik yapıya sahip çoraplar (tayt ya da külotlu çorap olabilir) kan dolaşımını hızlandırarak kanın kalp ve böbreklerimizden çok daha hızlı geçmesini sağlar. Özellikle egzersiz yaparken bu şekilde giyinirseniz daha kısa zamanda çözüm elde edebilirsiniz.

Ödem atarken karbonhidrattan uzak durmakta da yarar var. Sağlıklı karbonhidratlar ile tanışmak için ilgili yazımızı okuyabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Hatice Demir

Diyet söz konusu olunca deneyimlerinin yanı sıra bilgisi ile de ön plana çıkan bir zatı muhtereme.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Birdiyet.com 2017 Tüm hakları mahfuzdur. Bu sitede yer alan yazılar bilgi amaçlıdır, sağlık sorunları ile karşılaşmamak için lütfen doktorunuza başvurunuz.